Tips & tricks

De ruwbouw is klaar, het buitenschrijnwerk is geplaatst. Tijd dus voor het pleisterwerk. Welke stukadoor kies je nu? En waar moet je allemaal opletten?

Hieronder alvast enkele tips die je best even aandachtig leest alvorens een stukadoor te contacteren.

- Artikel over luchtdichtheid

- Artikel over de behandeling van uw ondergrond

- Hoe de pleister goed laten drogen?

- Knauf Stuc-plafonds

- Gipspleister op Stucanet

- Wat is het verschil tussen een dunpleister en een dikpleister?

- Gipspleister: vóór of na de chape?

Nat of droog pleisterwerk?

Voor pleisterwerken heb je de keuze tussen nat en droog pleisterwerk. Bij nat pleisterwerk worden je muren en plafond met een dunne laag pleister vlak gemaakt. Droog pleisterwerk gebeurt dan weer met gipsplaten.

Nodig de stukadoor uit

Alvorens je de offerte definitief bevestigt dien je best de stukadoor minimaal één keer te ontvangen op de werf. Overloop met hem al de verschillende kamers om zeker te zijn dat er geen onvoorziene omstandigheden kunnen opduiken.

Offerte

Een stukadoor rekent meestal per vierkante meter. Controleer of de raam- en deuropeningen zijn meegeteld en of de eventuele voorbehandeling van de ondergrond begrepen is in de offerte.

Vensterbladen inbegrepen?

Vraag ook hoe het zit met de afwerking van de vensterbladen. Een stukadoor moet namelijk na de plaatsing van de vensterbladen terugkomen voor een laatste afwerking. Sommige stukadoors doen dat gratis, anderen factureren extra.

Kwaliteitscontrole vooraf

Wanneer je een afspraak hebt gemaakt met een stukadoor kan je best even vragen achter referenties in de regio. Aangezien het een heel belangrijk aspect is van de afwerking is een minimum kwaliteitscontrole toch aan te raden.

Voldoende droog?

Behalve een juiste voorbehandeling is het ook van cruciaal belang dat de ondergrond voldoende droog is. Dat kan gemeten worden met behulp van aangepaste apparatuur. Voor maatvaste bouwstenen zoals cellenbeton en kalkzandsteen kunnen dunpleisters gebruikt worden.

De juiste behandeling

Denk er aan dat sommige ondergronden zoals glad beton voor het bepleisteren behandeld moeten worden met een hechtingslaag. Zeker voor het bepleisteren van vloerelementen of breedplaatvloeren is het heel belangrijk dat de stukadoor hier rekening mee houdt.

Meer info : "Behandeling van de ondergrond alvorens te bepleisteren".

Controle tijdens de werken

Probeer zoveel mogelijk bezoekmomenten in te plannen tijdens de pleisterwerken. Dan kan je indien nodig nog even bijsturen waar nodig. Uiteraard in overleg met de stukadoor, want hij is de vakman. Liever tijdens de werken dan wanneer alles netjes opgeruimd is.

Het weer

Weervoorzieningen
Brussel
Meer weer in Brussel

Te respecteren verwerkingstemperatuur en omstandigheden voor en na de werken

  • Omgevingstemperatuur en temperatuur van de ondergrond: min. +5°C, max. +30°C, tot min. 48 uur na het aanbrengen.
  • De ondergrond mag niet bevroren zijn voor en tijdens het aanbrengen van het pleister.
  • De ruimtes tijdens en na het aanbrengen van het pleister voldoende ventileren. Ventilatie na het aanbrengen valt onder de verantwoordelijkheid van de bouwheer. Geen enkele schade aan het pleisterwerk (corrosie van metalen elementen, schimmelvorming aan het oppervlak of het verlies van cohesie van het pleisteroppervlak) mag toegeschreven worden aan de kwaliteit van het pleister als deze schade ontstaan is door een gebrek aan ventilatie, te wijten aan de nalatigheid van de bouwheer.
  • Het is aan te raden om in de winter en in zeer vochtige periodes de ruimtes te verwarmen en te ventileren of gebruik te maken van ontvochtigers. Het gebruik van warmtebronnen die kunnen leiden tot aanslag op het pleisteroppervlak (zoals warmtekanonnen op petroleum) moet echter vermeden worden.