Dunpleister en dikpleister: wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen een dunpleister en een dikpleister?

Binnen ons gamma van gipspleisters bestaan er verschillende varianten die men goed moet kunnen onderscheiden, teneinde de best geschikte optie uit te kiezen in functie van elke situatie.

Het lijkt ons namelijk gepast om het verschil tussen “dikpleisters” en “dunpleisters” te verduidelijken. Op vereenvoudigde wijze kan men het volgende stellen:

  • Dikte > 5 mm: dikpleister
  • Dikte < 5 mm: dunpleister

Hun toepassingsgebieden zijn ook vrij verschillend, zoals hieronder nader wordt toegelicht.

1. Wat is een dikpleister?

In deze categorie vinden we het meest bekende pleister van het gamma, namelijk de Knauf MP 75. Andere alternatieven zijn er met het manuele pleister Knauf Goldband of ook de Knauf ECOfin 2.0 met zijn zeer gladde afwerking. Er zijn ook varianten van de Goldband, de Knauf Goldband Quick met zijn kortere werktijd, en de Knauf Goldband XT, dat machinaal kan worden aangebracht.

Deze producten worden gewoonlijk als klassieke binnenbepleistering aangebracht op courante metselwerken, betonblokken, snelbouwstenen, ... De gemiddelde dikte van de pleisterlaag bedraagt meestal ongeveer 10 mm. Bij renovaties kan dit echter soms oplopen tot 20 à 25 mm (of meer), afhankelijk van de staat en de vlakheid van de ondergrond. Deze producten kunnen ook worden gebruikt op speciaal voor plafonds bestemde gipskartonplaten (Stucplaten), in het kader van de Knauf Stucplafonds.

Het is echter belangrijk te vermelden dat deze producten in bepaalde specifieke gevallen niet kunnen worden gebruikt:

  • Op bestaande pleisterlagen
  • Op gipsblokken
  • Op verticaal geplaatste gipsplaten (muren, scheidingswanden, ...)
  • Op geverfde ondergronden
enduit epais knauf

2. Wat is een dunpleister?

Hierin vindt men voornamelijk de producten zoals Knauf Fix&FinishKnauf Multi-Finish of Knauf Finish 2. Ze worden meestal gebruikt als egalisatie- en afwerkingslagen op bestaande pleisterlagen met kleine gebreken of "golven"; hun dikte bedraagt gemiddeld niet meer dan 2 à 3 mm.

enduit mince knauf

In bepaalde situaties waarbij de vlakheid van de ondergrond zeer hoog is, zoals bij wanden in gestort beton, is het eventueel mogelijk om rechtstreeks af te werken met een dunpleister in één of twee lagen, afhankelijk van de gewenste afwerkingsgraad.

Net zoals bij dikpleisters wordt dit type pleister over het algemeen niet aanbevolen op wanden in gipskartonplaten of op reeds geschilderde oppervlakken. In deze gevallen wordt de voorkeur gegeven aan plamuurpleisters op synthetische basis, zoals de Knauf F2F, de Knauf Fill & Finish Light of ook de Knauf Propaint All In One.

 

Het is bijzonder geschikt voor een gebruik op kalkzandsteenelementen (vandaar de naam), maar ook op andere zeer vlakke oppervlakken zoals gipsblokken of betonnen wanden. Dankzij de grote flexibiliteit en de gemakkelijke verwerking kunnen de arbeidsfasen op de werf worden verkort, en dit zonder in te boeten aan de kwaliteit van de afwerking, die gelijkwaardig is aan de MP 75.

4. Besluit

Het assortiment van Knauf gipspleisters biedt vele producten aan voor de verschillende situaties die men in de praktijk tegenkomt. Het is echter belangrijk om de specifieke kenmerken van elk product goed te kennen, zodat men het best mogelijke en vooral meest duurzame eindresultaat bekomt. Als u twijfelt over de keuze of de verwerking van een product, staat ons Technical Competence Center steeds tot uw beschikking om u de weg naar de beste oplossing te wijzen!

De technisch dienst contacteren