Een ondergrond die bepleisterd moet worden dient aan verschillende criteria te voldoen, waarvan de belangrijkste ongetwijfeld zijn: duurzaam droog, stabiel en proper zijn. Helaas is dit niet altijd het geval en kunnen sommige binnenmuren problemen vertonen waardoor rechtstreeks bepleisteren geen optie is, zoals bv. de aanwezigheid van vocht, zouten of andere oppervlakkige vervuilingen zoals roet, nitraten, enz.
Dit zijn minerale zouten die het gevolg zijn van een aanzienlijke en/of herhaalde bevochtiging van het metselwerk (bv. capillaire opstijging van vocht, waterinfiltratie, enz.). Deze zouten, beter bekend als uitbloeiingen of salpeter, verschijnen als kristallen die zichtbaar zijn als wit poeder of vlekken op de muren. Vocht dat door het metselwerk wordt opgenomen, lost bepaalde bestanddelen (zouten) op die zich in het metselwerk bevinden. Deze worden tijdens het drogen naar de oppervlakte gebracht en kristalliseren wanneer het vocht verdampt. Zonder specifieke behandeling bestaat het risico dat deze “niet-gefixeerde” deeltjes terug opgelost worden door het aanmaakwater van het gipspleister, om na droging ervan opnieuw aan het oppervlak te verschijnen. Oudere gebouwen worden meestal het meest getroffen, omdat zij in hoge mate aan vocht worden blootgesteld, maar in sommige gevallen kan dit ook gelden voor nieuwe gebouwen.
Het Knauf Delta PT-membraan zou in deze gevallen een interessante optie kunnen zijn.
2.1. Wat is Knauf Delta PT?
Het is een wit polyethyleen (PE) membraan met noppen, dat niet vervormbaar en waterdicht is. Het noppenfolie is voorzien van een bruine, thermisch gelaste polyethyleenwapening en wordt geleverd op een rol van 20 m x 2 m.
2.2. Waarom dit membraan gebruiken?
Het doel van Knauf Delta PT is om de pleisterafwerking te ontkoppelen van de ondergrond, die vervuild is door zouten of onderhevig is aan opstijgend vocht. Dit membraan dient dus als ondergrond voor de nieuwe afwerking (gipspleister of verlijmde gipsplaten). De wapening op het noppenfolie zorgt voor een optimale hechting en duurzaamheid van onze gipspleisters, zoals Knauf MP 75, ECOfin 2.0, Goldband, enz.
2.3. Hoe breng je het Knauf Delta PT-membraan aan?
De noppen in het membraan zorgen voor een holte van ongeveer 8 mm breed tussen de ondergrond en de folie. Twee opties zijn mogelijk in functie van het type schade op de ondergrond:
Opmerking: het gaat hier over een lichte ventilatie, die niet in staat is om aanzienlijke vochtproblemen in het metselwerk op te lossen. In dit geval is het raadzaam om het vochtprobleem op voorhand te laten bestuderen door professionelen en indien nodig een geschikte behandeling te voorzien (bv. door middel van injecteringen, de oorzaak van de infiltratie aanpakken, …).
Het membraan wordt vervolgens verticaal uitgerold op de (vooraf gereinigde en geschrobde) ondergrond en wordt zowel verticaal als horizontaal om de ca. 30 cm bevestigd met Knauf Delta PT pluggen. Het bevestigen begint vanuit het midden van de strook naar buiten toe voor een correcte en vlakke plaatsing.
De overlapping tussen de banen bedraagt ten minste 20 cm om de continuïteit van de waterdichting te verzekeren. Zodra het membraan stevig is bevestigd en alle mogelijke contacten tussen de ondergrond en de afwerking geëlimineerd werden, kan het gipspleister worden aangebracht. Het is aanbevolen manueel en in twee lagen te werken, om de dichtheid van de bevestigingsdoppen te waarborgen.
Voor een doeltreffend resultaat moet de Knauf Delta PT toegepast worden in overeenstemming met onze technische richtlijnen. Voor meer informatie over de toepassing van het Knauf Delta PT-systeem kunt u contact opnemen met onze technische dienst via het volgende mailadres: [email protected].
Het belangrijkste bij de uitvoering van dit werk is ervoor te zorgen dat de pleisterlaag geen contact kan vormen met de vochtige muur.
Knauf Delta PT creëert een geschikte ondergrond voor het aanbrengen van een nieuwe afwerking, zowel met onze gipspleisters Knauf MP 75, ECOfin 2.0, Goldband als met onze verlijmde gipsplaten.
Delta PT kan worden toegepast op:
Onze technische dienst staat tot uw beschikking voor alle inlichtingen voor een correct gebruik en toepassing van dit product.